Rucola

Rucola

In onze tuin in het dorp Hong Saeng telen we onder meer ook Rucola

Rucola kent in Nederland en Vlaanderen verschillende benamingen zoals mosterdkruid, notensla, roquette en raketsla. Dit snelgroeiende gewas komt van oorsprong uit Azië. Veel mensen denken dat rucola een slasoort is, toch is het een koolsoort. Omdat deze groente niet van erg veel hitte houdt, kun je hem het beste planten in het voor- en najaar. Het is een snel kiemende plant, wat betekent dat je hem al snel na het kweken kunt oogsten en gebruiken. Het kweken van rucola kent dan ook veel voordelen. Het is gemakkelijk, heeft een lekkere smaak en je hebt er bijna het hele jaar profijt van!

Rucola bij ons in de tuin

Rucola kweken op een vochtige grond. We voorkomen dat de grond uitdroogt, want als de plant te veel zon of te weinig water krijgt, wordt de smaak van rucola bitter. Voorzie de grond van compost voordat je met zaaien begint en zaai niet te dicht op elkaar. We zorgen er voor dat de rucola niet naast slasoorten, aardbeien, spinazie, uien en zonnebloemen wordt gekweekt, om ongewenste kruisbestuiving te voorkomen.

Oogsten
Zodra de rucolablaadjes ongeveer 10 cm lang zijn, kunnen we ze oogsten door ze bij de grond af te snijden. Twee weken na het zaaien is het meestal al zover. Even wassen en dan zijn ze meteen klaar voor gebruik. We wachten overigens niet te lang met oogsten, anders schiet de rucola door en is niet meer lekker.

Rucola in de keuken

Rucola wordt bij ons vooral gebruikt als smaakmaker. Het heeft een pittige, nootachtige smaak.   Rucola kan rauw gegeten worden, maar kan je bijvoorbeeld ook kort stoven. Het wordt vaak gebruikt in rauwkostsalades of in combinatie met slasoorten. Je kunt rucola echter ook kort koken en pureren. Samen met olijfolie is het een prima ingrediënt voor soepen en sauzen. Let er wel op dat rucola een groente is met een hoog nitraatgehalte. Nitraat wordt in ons lichaam omgezet in nitriet, in grote hoeveelheden is dit schadelijk voor ons lichaam. Je moet rucola daarom niet in grote hoeveelheden eten. 19 Gram rucola levert al de aanbevolen gemiddelde maximale dagdosering nitraat op.

Bewaren
Buiten de koelkast op een koele plek bewaar we rucola 1-2 dagen. In een goed afgesloten zakje in de koelkast is rucola 3-4 dagen houdbaar.

Advertisements

Comments are closed.