Ouderwetse Hachee voor 2 personen

Homestay Hong Saeng bereidt naar keuze Thaise maaltijden, Isan maaltijden, Nederlandse of Franse maaltijden voor de gasten.

Onderstaand het recept voor een puur Hollandse hachee,

Deze ouderwetse hachee is samen met gekookte aardappels een volledige maaltijd. De (grote hoeveelheid) uien die er in zitten zijn de ‘groente’.

Door het gebruik van een snelkookpan is deze hachee zeer snel klaar en kan bereid worden in de tijd dat de aardappelen koken.

Voor 4 of 6 personen worden de opgegeven hoeveelheden verdubbeld of verdrievoudigd.


BEREIDINGSTIJD: circa 30 minuten (aardappelen schillen niet meegerekend)

BEREIDEN:

Doe de aardappelen in een pan met een laag water, bestrooi ze met zout en kook ze met een deksel op de pan in circa 20 – 25 minuten gaar. Giet ze daarna af en laat ze even uitdampen.

Intussen: 

  1. Snijd het vlees in (flinke) dobbelstenen en doe het in de snelkookpan (geen rooster gebruiken).
  2. Doe de azijn, de laurierblaadjes, de peper en het kruidnagelpoeder bij het vlees in de snelkookpan.
  3. Verkruimel de (of het) bouillonblokje(s) over het vlees.
  4. Pel de uien en snipper ze grof.
  5. Smelt een beetje margarine in een koekenpan en bak de gesnipperde uien er al omscheppend flink bruin in (niet zwart !).
  6. Doe de gebakken uien bij het vlees in de snelkookpan.
  7. Meet 2 deciliter (=200 gram) water af en doe het in de snelkookpan.
  8. Zet de koekenpan terug op de hittebron en doe er klein beetje (enkele eetlepels) water in.
  9. Laat het water even kort koken tot de bakrestjes loslaten en giet het daarna ook in de snelkookpan.
  10. Sluit de snelkookpan en breng hem op (hoge) druk.
  11. Laat de hachee 2 minuten onder druk koken – let op: Niet langer, want dan koken de uien misschien tot pap.
  12. Koel de snelkookpan meteen onder de kraan af en open de pan.

Tip: Niet alle snelkookpannen zijn gelijk. Controleer of de uien zacht zijn. Breng de snelkookpan zonodig nog één of meerdere malen 1 minuut onder druk (en open en controleer weer) tot de uien wel zacht zijn.

Afwerken: Breng de hachee aan de kook en bindt het vocht – met in water opgeloste maïzena – tot een dikke saus. Proef en voeg nog peper, zout of azijn naar smaak toe.


Serveertip:

Schep de aardappelen op diepe borden en verdeel de hachee er over. Geef er een lepel en een vork bij.

Advertisements

Comments are closed.